En Sağlıklı 6 Kuruyemiş ve Faydaları


En Sağlıklı 6 Kuruyemiş ve Faydaları...

Kuruyemiş vücudumuz için en sağlıklı atıştırmalık seçenekleridir. Yağ oranları yüksek olsa da içerdikleri yağlar genellikle sağlıklı yağlardır. Ayrıca içerdiği protein ve lif kaynağı sayesinde birçok hastalığa karşı kalkan oluşturuyor. Peki, en sağlıklı 6 kuruyemiş nedir? 

Badem

Badem, birçok faydalı besin içeren bir yemiştir.

Kolesterol seviyenizi artırabilir. Bununla birlikte, düşük kalorili bir diyetin parçası olarak tüketilen bademler, fazla kilolu veya obez kişilerde kilo kaybına ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir.

Antep Fıstığı

Antep fıstığı, lif içeriği yüksek, yaygın olarak tüketilen bir kuruyemiştir.

Antep fıstığı, kan basıncı, kilo ve oksidatif durum da dahil olmak üzere diğer kalp hastalığı risk faktörlerini iyileştirmeye yardımcı olabilir. Oksidatif durum, kalp hastalığına katkıda bulunabilecek olan, okside olmuş kimyasalların kan seviyelerini ifade eder. Dahası, antep fıstığı ağır bir yemekten sonra kan şekeri artışını azaltmaya yardımcı olabilir.

Ceviz

Ceviz mükemmel bir omega-3 yağ asidi alfa-linolenik asit (ALA) kaynağıdır.

Ceviz, yüksek ALA içeriği ve diğer besin maddeleri nedeniyle kalp hastalığı risk faktörlerini iyileştirebilmektedir. Birçok büyük araştırma ceviz yemenin toplam kolesterolü ve "kötü" LDL kolesterolü düşürdüğü, "iyi" HDL kolesterol seviyelerini yükselttiğini bulmuştur.

Fındık

Ülkemizde çok yaygın yetişen Fındık ruh sağlığımıza bile iyi geliyor.

Diğer pek çok kuruyemiş gibi, fındıkların da kalp hastalığı risk faktörleri üzerinde yararlı etkileri olduğu görülmektedir. Bir çalışma, fındık bakımından zengin bir diyetin toplam kolesterol, "kötü" LDL kolesterol ve trigliseritleri azalttığını buldu. Aynı zamanda inflamasyonu düşürdü ve kan damarı işlevini iyileştirdi.

Fıstık

Bu yazıdaki diğer kuruyemişlerin aksine, fıstık baklagil ailesine aittir.

120.000'den fazla kişiden oluşan bir çalışma, daha yüksek fıstık alımının düşük ölüm oranları ile ilişkili olduğunu bulmuştur. Yerfıstığı ayrıca kalp hastalığı risk faktörlerini de iyileştirebilir.

Bununla birlikte, birçok marka yüksek miktarlarda ilave yağ, şeker ve diğer bileşenleri içerir. Bu nedenle, en yüksek yerfıstığı içeriğine sahip fıstık ezmesini seçmek en iyi seçenektir.

Kaju Fıstığı

Kaju ağacı, fındık ağacı ailesinin bir parçasıdır ve iyi bir besin içeriğine sahiptir.

Kaju fıstığının besinlerin antioksidan potansiyelini arttırdığını fark etmiştir. İlginçtir ki, birkaç çalışma kaju fıstığı bakımından yüksek diyetlerin metabolik sendromu olan kişilerde kan şekerini artırabileceğini göstermiştir.

Agrotek Haber